АКНЕТО В МЛАДЕЖКА ВЪЗРАСТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОВЛАДЯНО

 

  • Първите симптоми
Ако при един от двамата родители е имало проблемна кожа и акне в младежките години, вероятността децата им да развият акне е 50%. При двама родители вероятността нараства на 70%.

Първият признак за предразположеност към акне е силно омазняване на косата, което да предизвика поява на пърхот. На следващ етап промяната обхваща кожата на челото. Освен, че става мазна, по кожата се появяват комедони и гнойни пъпчици. Много често детето, смутено от тази промяна решава да си пусне бретон, а момичетата започват използването на фон дьо тен.Това усложнява проблема. 

В следващ етап започва омазняване в участъците на носа, брадичката, на гърба между плешките, по деколтето и по рамената.

До този момент все още акнето не се е появило.

За акне се говори когато в омазнените участъци започнат да се появяват черни точки и гнойни пъпки.

  • 4 важни неща, които трябва да знаете, ако имате имате акне:
  1.  Хигиена
    Мазната кожа трябва да се поддържа идеално чиста, за да не се превръща в среда за развитие на бактерии. Измиването трябва да се извършва с гел-пяна за мазна кожа. Ползването на сапуни, спиртни продукти и мокри кърпички на спиртна основа е забранено. Тези продукти провокират кожата към по-силно омазняване. Колкото по-често се мие косата или лицето със сапун (спирт) толкова по-упорито става омазняването. При продължителна употреба кожата става чувствителна и неспособна да се защитава от бактерии.

Подходящо е да се прилагат домашни маски от хума или каолин . Те абсорбират мазнината от косата и от кожата на лицето, без да създават риск от последващо по-силно омазняване. Нанася се върху кожата на скалпа или на лицето и след като изсъхне на 40% се отмива с топла вода. Маската може да се прилага 2-4 пъти в седмицата

2.Черни точки и пъпки не бива да се стискат у дома
Където има черна точка, много вероятно ще се появи гнойна пъпка. Почистването на черните точки е важен момент от лечението на акнето в първоначалните етапи. Ако не се чистят редовно, порите на кожата се разширяват. Най-важното условие е почистването да се прави от квалифициран специалист, който да не разранява кожата излишно и да не създава риск от разпространявне на инфекцията. Влошаване на състоянието може да бъде причинено и от козметик, който не е достатъчно добре обучен да преценява до какво ниво на възпаление може да работи безопасно. Някои видове възпаления изискват съвместна дейност с дерматолог.

Най-често в тинейджърска възраст се създава лошия навик да се чоплят и стискат пъпките. Навик, от който тръгва развитието на акне механика – едно от най-трудните за лечение. При неразумно стискане и чоплене се образуват белези, петна и кожата става груба и неравна.

3. Самолечението е един от най-рисковите фактори
Своеволното използване на „Акне аут”, „Зинерит”, „Ретин А” и други антиакне продукти не бива да се прави без консултация със специалист. Хаотичната им употреба правят кожата резистентна . Акнето може да се превърне в хронично и да остане като заболяване в зрялата възраст / до 40-50 години дори/.

4. Психиката – съвет за родителите
Има родители, които не се замислят колко подтискащо влияние има акнето върху психиката на детето. Във възрастта, в която всяко дете иска да бъде харесвано и одобрявано от съучениците и приятелите, акнето може да се окаже драматично препятствие за пълноценно общуване и дори за връзка. Често това превръща децата в затворени и необщителни. Тази лоша себеоценка може да попречи на личностното им реализиране като зрели хора.

В нашия дермакозметичен кабинет предлагаме трайно решение за овладяване и лечение на акне с една от най-ефективните специализирани програми на американската марка Rejuvi

Запишете час за безплатна консултация на 0882 642 553 – Павлина Дулич – дермакозметик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *