Витамин C е един от основните фактори за еластична, млада и здрава кожа.

Потенциални функции на витамин С в кожата и значение.

Високата концентрация на витамин С в кожата показва, че той има редица важни биологични функции, които са от значение за здравето на кожата. Неговите основни функции са свързани с образуването на колаген и антиоксидантна защита.

Ролята на витамин С за здравето на кожата се обсъжда от откриването му през 30-те години като лек срещу скорбут. Ролята на фактора за синтеза на колаген е първата витамин С функция, която е тясно обвързана със симптомите на скорбут и осъзнаването на значението на тази функция за поддържането на здравето на кожата през целия човешки живот.. В допълнение, антиоксидантната активност на витамин С го направи признат  защитен фактор срещу UV облъчване. 

Доказаните роли на витамин С в здравето на кожата:
  • Кожните фибробласти имат абсолютна зависимост от витамин С за синтеза на колаген и за регулирането на баланса колаген / еластин в дермата. 
  • Кожните кератиноцити (клетките на горния (рогов слой) на кожата) имат способността да натрупват високи концентрации на витамин С, а това във връзка с витамин Е осигурява защита срещу UV облъчване. 
  •  Витамин С повлиява генната експресия на антиоксиданти, организацията и натрупването на фосфолипиди и насърчава образуването на роговия слой и диференцирането на епитела като цяло.
  • Доставката на витамин С в кожата чрез локално приложение е по-малко ефективна, отколкото приема на витамина от храни и добавки. Въпреки че, използването на козметика с вит.C има благоприятен ефект по отношение на защитата от ултравиолетово облъчване (бел.ред. Като превантивно средство за фотостареене, но не като слънцезащитен продукт), най-ефективен остава вътрешния прием.
  • Доброто здраве на кожата е свързано положително с приема на плодове и зеленчуци.Активният компонент в плодовете и зеленчуците, отговорен за наблюдаваната полза, е неидентифициран и ефектът вероятно е многофакторен, въпреки че състоянието на витамин С е тясно свързано с приема на плодове и зеленчуци.
  • Признаците на стареене на човешката кожа могат да бъдат подобрени чрез осигуряване на витамин С. Много изследвания посочват връзка с  за отлагането на колаген и дълбочината на бръчките.
  • Приемът на достатъчно витамин C, както и локално приложение значително подпомага заздравяването на рани и намалява до минимум образуването на белези. Това е доказано в многобройни клинични проучвания при хора и животни.

В заключение можем да кажем, че ежедневният прием на витамин C е основен противостареещ фактор и гарантира здравето на кожата. Хората живеещи или работещи в замърсена среда, работещи на открито и подложени на често излагане на слънце, също така и пушачите имат повишени нужди от прием на Вит.C

Павлина Дулич – Дермо -козметик и анти ейджинг консултант.

По материали на https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *